Conflictul din Ucraina, pe românește

Constantin Georgescu, 28 aprilie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
conflictul-din-ucraina-pe-romaneste-39632-1.jpg

Chiar dacă nu e războiul nostru, evenimentele de la granițele Ucrainei au ajuns să-i învrăjbească pe internauții români.

Pentru că opiniile politicienilor spun prea puțin, pentru că talk-show-urile devin din ce în ce mai plictisitoare, considerăm că nu greșim dacă facem publice, mai degrabă, vocea românului obișnuit, prea puțin ascultat de mai-marii zilei.

Despre Rusia, despre Ucraina, despre germani și americani, despre Putin, gaze sau petrol opinia românului transpare mult mai clar din comentariile, făcute la cald sau la rece, la adăpostul anonimatului, pe internet.

Opiniile de mai jos sunt culese de pe diverse forumuri. Chiar dacă sunt opinii scrise, reprezintă vocile națiunii române.

• În anul 2014, când informaţia este la îndemână (la propriu - smartphone, tablete etc.) îmi vine extrem de greu să cred că poate izbucni un război mondial în sensul clasic evident (tancuri, avioane, bombe). Nu mai suntem în '40, când nişte demenţi manipulau populaţia prin mitinguri în pieţe. Înainte de toate, Rusia trebuie să instituie o dictatură la ea în ţară, ca mai apoi să înceapă nişte războaie. Pe de altă parte, presupusul adversar al Rusiei e Ucraina (adică o Rusie mai micuţă). Până aici nu văd unde e Războiul Mondial. Şi nu văd Rusia atacând o ţară membră NATO. Nu ar avea sens. Un război total astăzi nu poate fi benefic nimănui.

Nu poate exista învingător. Decât dacă s-ar duce un război convenţional. Atunci da, Rusia ar fi pulverizată, pur şi simplu. Dincolo de nişte Suhoi şi nişte tancuri mişto le-ar fi practic imposibil să-şi apere imensitatea aia de ţară, fiind atacaţi din absolut toate părţile. E un război economic şi atât.

• Chinezii de abia aşteaptă să vadă o slăbiciune a Rusiei în porţiunea ei de graniţă comună. Apoi ruşii au probleme cu Japonia, pentru nişte insule ocupate abuziv în al doilea război mondial. Rusia nu este înconjurată de prieteni. Toată Asia se uită cu jind la bogăţiile din Siberia.

• În Ungaria este criticat guvernul naţionalist, în Ucraina este acceptat! Apoi o minoritate mare de ruşi nu o poţi asupri când au patria mumă puternică! Ce se doreşte de fapt? Provocarea puternică şi gratuită a Rusiei până când Coreea de Nord, Iranul şi China se solidarizează şi începe marele scandal?? Ruşii pot trimite multe submarine atomice lângă coasta USA? Chiar ne-a mers prea bine în ultimii 50 de ani aici în Europa?

• Indiferent cât de băşcălioşi ar fi unii la adresa României, această zonă "tampon" între NATO şi Rusia este atât de importantă, încât se pare că întărirea poziţiei militare americane aici a provocat nervi şi isterie la Moscova. Se pare că se repetă situaţia din Cuba, când ruşii pur şi simplu au amplasat acolo (peste gard de USA) rachete nucleare.

Asemenea tupeu nu se mai pomenise, iar americanii au reacţionat cu diplomaţie şi treaba s-a rezolvat. Iată, ruşii nu pot suporta să le fie aplicat acelaşi tratament - cu diferenţe enorme, însă, în ce priveşte modul cum s-a ajuns aici - şi reacţionează în stilul caracteristic. Apropos, numele Rusia nu este slav, ci latin. Le-a fost dat de către romani, care au ajuns şi ei acolo, ca şi Napoleon şi Hitler, şi înseamnă "sălbăticie", un fel de Țara Sălbaticilor. Pare mai mult decât logic, "rus" însemnând în limba latină "sălbatic", "om fără educaţie", necivilizat. Când cineva spune "eşti ţăran" sensul este exclusiv peiorativ şi se referă la cineva prost crescut, fără educaţie, necivilizat. Deci, Rusia....populată de ruşi. Mulţi.

• Rusia se aseamănă cu Germania nazistă - anexează teritorii în viteză. Au un dictator care se crede Iulius Cezar sau Napoleon, dar el este întrutotul asemănător lui Hitler prin modul cum conduce Rusia şi poporul rus. Toţi i se supun. Ce spune el este lege. Asta este dictatura. Prin aceste anexări, îşi taie craca de sub picioare. Până acum Europa depindea de Rusia pentru gaze naturale, dar după anexarea Crimeei, Europa şi-a dat seama că nu e bine să depindă numai de o singură sursă pentru gaze şi petrol.

Aşa că a început să caute alte surse. În 6 ani, Europa va avea mai multe surse, aşa că va putea face mofturi, va putea negocia preţul. Apoi ruşii au primit o groază de impuneri şi penalizări. Dacă vor continua să se dea rotunzi, atunci vor pătimi mai mult. Și cei care vor suferi vor fi cetăţenii ruşi nu Putin şi Medvedev. Dacă americanii ar inunda piaţa cu petrol ieftin şi ar scădea barilul, ruşii nu ar mai putea plăti pensiile şi soldaţii pe care îi ţin sub arme. Asta este cea mai tare armă a americanilor. Oricum ar fi, nu-l văd bine pe Putin. Cetățenii ruşi îl vor da jos.

• Din păcate, Rusia (URSS), a arătat că este într-adevăr mult mai rea decât Germania nazistă, în toţi anii dinainte şi după al 2-lea război mondial, iar ce face astăzi Rusia transformă Germania nazistă într-o felicitare de Crăciun, prin comparaţie.

Cine cunoaşte istorie adevărată ştie ce a însemnat socialismul rusesc pentru toate ţările pe care aceştia le-au cotropit, dar mai ales pentru ruşii înşişi; iată, sunt dispuşi să declanşeze un război mondial, ascultând de un lider nebun, mult mai nebun decât cei mai ticăloşi dintre liderii ruşi: Nikita Hruşciov şi Brejnev. Nu l-am menţionat pe Stalin, el fiind răul întruchipat, deoarece nu avea armă nucleară. Dacă ar fi avut-o, acum probabil planeta ar fi fost un deşert, pentru câteva mii de ani. Dar, poate are grijă Putin de asta, cine ştie...

• Nu cred că e posibilă declanşarea unui nou război mondial în urma situaţiei instabile din Ucraina. Ucraina trebuie să-şi rezolve singură situaţia din regiunile rusofone care îi aparţin de drept (excepţie Crimeea-regiune care a aparţinut Rusiei, oferită cadou Ucrainei de către Stalin). Orice intervenţie armată (rusă sau americană&UE) este inoportună şi devastatoare pentru ambele tabere. Cred că raţiunea va triumfa şi situaţia se va rezolva pe cale paşnică în urma unor tratative între părţi.

• Absolut corect: cei care gândesc în termeni de "al III-lea război mondial" sunt nişte înapoiaţi, relicve ale unei istorii trecute! Acum singurele războaie mondiale şi permanente sunt cele economice. Ipoteza mea este că Ucraina se va separa cu acordul marilor puteri (ca şi Kosovo, şi acolo a tot fost "război mondial" multă vreme) şi cu asta, basta.

• Nu ai cum să ne convingi că americanii şi UE sunt răi şi ruşii sunt buni de pus pe rană! Da, poate în al doilea război mondial am luptat împotriva lor pentru că am ales o parte în care să luptăm, ruşii ne atacau oricum. Nu uita de pactul Ribentrop -Molotov, în care URSS-ul împărţea Europa cu Germania. Bine, URSS a câştigat războiul, s-a stabilit să plătim daune de război o perioadă de timp, dar ruşii au continuat 25 de ani să ne ia petrolul, uraniul, gazele naturale, mâncarea, aurul şi alte minerale rare. Ne-au distrus, ne-au nenorocit.

• Tu uiţi, iar alţii se prefac că uită Pactul Ribbentrop-Samuel Hoare zis şi Pactul Hitler-George V sau Pactul Naval Anglo-German care a împărţit lumea, nu doar Europa. Pactul care i-a dat liber lui Hitler la înarmare. Acest pact, Acordul de la Munchen, politica de toleranţă a marilor puteri faţă de ambiţiile lui Hitler şi refuzul aceloraşi mari putori de a încheia în 1939 un pact militar cu Uninea Sovietică împotriva lui Hitler l-au silit pe Stalin să încheie mult hulitul Pact. Din tot lanţul de tâlhării tipic capitaliste care au dus la declanşarea Apocalipsei se fac uitate cauzele reale şi efectul este prezentat drept cauză. Aşa rescriu "învingătorii" istoria. Prilej pentru forumiști să bată câmpii.

Am plătit 300 de milioane de dolari despăgubiri, pe durata a şase ani (opt, după unele surse). În banii de astăzi ar fi 15 miliarde (în aur chiar mai puţin)! Ţi se pare mult? Află că jumătate din sumă a fost plătită în petrol, care nu era al nostru, ci al anglo-americanilor. Iar restul ne-a fost restituit ca să avem ce înstrăina astăzi din nou. Ruşii stăteau în România legal, în baza tratatului de pace şi au plecat în 1958. Care 25 de ani? În timpul lor mortalitatea infantilă de exemplu a fost redusă de la 20% la 0.2%. Au nenorocit ruşii, nu-i vorbă, câţiva hoţi care nu-şi mai puteau finanţa fanteziile cu sudoarea celor mulţi.

Să zicem (prin absurd, aberant) că ruşii au furat de la noi de zece ori suma prevăzută în Tratatul de la Paris. Adică 150 miliarde în banii de astăzi, plătibili în 6 sau 8 ani. Ţi se pare mult pentru distrugerea unei ţări şi uciderea a 30 milioane de oameni? Şi ca să vezi întregul dezastru făcut de socialism află că după estimări occidentale PIB-ul României în 1986 era, în echivalent aur, aproape dublu faţă de cel de azi. Raportat la paritatea puterii de cumpărare dezastrul apare în toată splendoarea lui.

Europa de Vest era cea mai bogată zonă din lume şi înainte de război. Iar România a fost cu adevărat nenorocită înainte de război, contrar minciunilor propagandistice de astăzi. Europa a reuşit "performanţa" cu preţul exterminării a patru continente.

• 99% dintre români îi urăsc şi pe ruşi şi pe Putin. Avem chestia asta în sânge şi probabil ne vor fi simpatici oricine şi orice o să le dea la oase. Putin e noul Hitler şi o s-o ia în bot foarte curând. Nu ai cum să fii putere când ai în spate o naţiune în care 80% sunt beţivi notorii. Am de-a face cu nişte beţivani dintr-o fabrică şi aia la birouri dacă lucrează cam 2-3 ore pe zi.

De obicei e mai bine să lucrezi cu femeile. Rusoaicele sunt bete ceva mai puţin. Tot ce are Putin e făcut 90% din banii nemţilor. UE a preferat ca Rusia să nu se rupă complet în bucăţi şi a ajutat-o. Sper din tot sufletul că UE să facă strategie naţională din conducte de gaze din Africa şi Orientul Mijlociu + America + gaze de şist. Și încă ceva: militar, Rusia pare că are arme. are câteva chestii noi dar 90% sunt vechituri de 40-50 de ani.

Cu astea pot speria Ukraina, România şi poate Polonia. Chiar şi singure Germania sau Franţa îi rup în bucăţi, pe convenţional. Americanii testează tunuri magnetice şi Putin etalează T72 de pe vremea când era tata băiat mare. Putin blufează, dar o să-l vedem la anul, când o să-i chiţăie cetăţenii de foame!!!

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
18:47
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou