Best Dental

IICCMR: Iliescu ultragiază memoria victimelor mineriadelor

Şerban N. Ioan, 24 februarie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
iiccmr-iliescu-ultragiaza-memoria-victimelor-mineriadelor-38271-1.jpg

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a criticat dur declaraţiile fostului şef de stat Ion Iliescu referitoare la evenimentele din „Piaţa Universităţii", din 1990, pe care le-a comparat cu situaţia actuală din Ucraina.

„O asemenea răzmeriţă stopează eforturile de comunicare şi dialog. Noi am trecut prin asemenea timpuri, dar am trecut peste ele. Amintiţi-vă de CPUN, care a creat un cadru organizat de dezbatere, a fost un moment care a adunat toate tendinţele, era un forum în care oamenii puteau să se exprime. A fost un asemenea climat şi dialog, precum şi componente de înţelepciune din partea tuturor partidelor. Asta ar fi important şi pentru Ucraina. Vă amintiţi ce atmosfera era. Piaţa Universităţii risca să se transforme într-un ferment al unei mişcări anarhice sau am avut venirea minerilor veniţi să protesteze împotriva promotorilor Pieţei Universităţii. Noi am ales calea dialogului. După alegeri am avut câteva momente fierbinţi de asemenea", a declarat Ion Iliescu pentru Ziare.com.

IICCMER critică dur afirmaţiile lui Ion Iliescu potrivit cărora protestele din Piaţa Universităţii ar fi putut fi „fermentul unei mişcări anarhice, dar că disensiunile au fost aplanate prin înţelepciune şi dialog".

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc face precizarea că fenomenul Piaţa Universităţii a fost un ferment nu al unei mişcări anarhice, ci al aspiraţiilor societăţii civile la valorile democratice. Disensiunile, interesat întreţinute de autorităţile de la acea vreme, nu au fost aplanate prin dialog, ci prin reprimarea violentă a manifestanţilor", reiese dintr-un comunicat al instituţiei.
În acelaşi timp, IICCMER a afirmat că declaraţiile lui Ion Iliescu ultragiază memoria victimelor mineriadelor, având intenţia de a falsifica adevărul istoric.

„Mineriadele au reprezentat acţiuni violente de stradă cu scopul anihilării opozanţilor politici şi a fenomenului Piaţa Universităţii. (...) În timpul acestora, autorităţi ale statului s-au făcut vinovate de grave abuzuri şi încălcări flagrante ale drepturilor omului (decese, vătămări corporale severe, acte de tortură, arestări arbitrare, fără forme legale, distrugeri ale bunurilor din domeniul public/privat etc.), cele mai multe nefiind niciodate sancţionate", se adaugă în comunicat.

Contactat de Gândul, Iliescu s-a apărat susţinând că nu a făcut o comparaţie între cele două mişcări ci „a făcut doar o distincţie".

„E cu totul altceva. Piaţa Universităţii a fost un fenomen izolat, într-un context oarecum echilibrat. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina e o mişcare total diferită, într-un alt context. La Bucureşti am avut un caz total izolat, o manifestare de opoziţie politică, într-o situaţie în care FSN-ul avea o popularitate enormă. Noi nu am făcut din Piaţa Universităţii o problemă. Am lăsat oamenii să-şi descarce energiile în acel perimetru. Nu am căutat să incităm şi să exacerbăm acest fenomen. A fost un protest democratic", a declarat Ion Iliescu.

În iunie 2013, procurorul Dan Voinea declara, în cadrul unei emisiuni TV, referitor la mineriada din 13-15 iunie 1990, că interesul a fost al grupului de putere condus de fostul preşedinte Ion Iliescu şi că acesta s-a comportat „ca un adevărat comandant militar", după cum reiese din jurnalul Armatei.

„În 89, au invocat existenţa unor terorişti ca să intervină cu tancuri, acum aveau opoziţie în stradă şi au folosit cuvântul legionar. Iliescu e cel care a creat această idee că există legionari şi găsim acest lucru chiar în jurnalul acţiunilor de luptă. Pe 13 iunie, cei de la Armată au punctat intervenţiile lui Iliescu, care s-a comportat ca un comandant militar. Există acest document", a declarat Dan Voinea.

Dan Voinea a precizat că în acest dosar s-a dispus urmărirea penală a 37 persoane printre care şi Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Petre Roman, generalul Chiţac. De asemenea, au fost 1.056 de părţi vătămate în dosarul respectiv. Cu câteva luni înainte de trimiterea dosarului la judecător, Dan Voinea a fost dat afară din echipa care se ocupa de anchetarea cazului şi a fost apoi cercetat disciplinar pentru modul „defectuos" în care a condus ancheta.

 

 

 

EDITORIAL

Şapte ani de pârnaie dacă strigi: „Jos Guvernul!”

Şapte ani de pârnaie dacă strigi: „Jos Guvernul!”

Şapte ani de pârnaie dacă strigi: „Jos Guvernul!”       Demult, pe vremea lu’ dom’ Iliescu, pe când se potcovea puricele cu 9 ocale la fiecare picior şi sărea până la cer, au existat nişte judecători curajoşi care au dat o sentinţă năucitoare pentru demnitarii acelei vremi. Pe ...

ziare

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
19:16
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou